Lösenord

måndag 21 oktober 2013

Blodomloppet och lite historia runt blodomloppet

 Blodomloppet


Blodomloppet lämnar viktiga näringsämnen till cellerna och ta med sig det avfall som bildats vid ämnesomsättningen.
Blodomloppet transporterar syre till vävnaderna från lungorna och tar med sig koldioxiden tillbaks till lungorna igen (Se föregående lektion). Blodomloppet skickar hormoner till olika organ så de kan arbeta som de ska, då det är olika hormoner som styr olika funktioner i kroppen. Då människan blir sjuk behövs immunförsvaret som ska göra henne frisk igen och blodomloppet för med sig kroppens försvar – de vita blodkropparna (mer om det senare under perioden). Blodomloppet behövs för att hålla kroppstemperaturen.

Blodomloppet vardguiden.se


Blodomloppet består av vener och artärer. Venerna är de blåa ”rören” på bilden och artärerna är de röda.
Artärerna har muskler som trycker fram blodet i ådrorna från hjärtat, medan venerna låter blodet passivt bli påskjutet av det tryck som uppstår när någon knuffas (i det här fallet är trycket från ”någon” artärerna) till hjärtat. 
Artärerna för med sig syre till organen och cellerna i kroppen och venerna tar med sig koldioxiden och andra avfallsprodukter. Det gör att blodet har olika färg. Artärerna har en ljusare röd färg, medan venöst blod är mörkare.
Blodet innehåller hemoglobin som har järn bundet till sig. Järn tar gärna upp syre (– du vet hur rostig en sak av rent järn kan bli som legat ute – det är syret som gjort din järnbit rostig).  Koldioxiden sätter sig på en annan plats i hemoglobinet när den transporteras till lungorna.
Men det är järnet i hemoglobinet du känner när du suger på ett finger du just skurit dig i.
I nedre delen av kroppen har venerna klaffar i ådrorna. De kan man jämföra med skjutdörrar, som bara går åt ett håll. 

Blodet förs genom port efter port, tills det når hjärtat. Venernas väggar är tunna och töjbara, så de kan transportera olika mycket blod till organen och vävnaderna. Venerna har små tunna blodkärl i vävnaderna som sedan växer ihop och blir dubbelt så tjocka. Så växer de tjockare blodkärlen ihop till ännu tjockare. De tjockaste venerna är övre och nedre hålvenen, som ligger bredvid hjärtat. Portvenen, som för syrefattigt blod till lungorna är också en av de större.

Stora kroppspulsådern (se det röda på bilden) är en artär som börjar vid hjärtat och går ner genom kroppen just framför ryggraden. När den når navelhöjd delar den sig i två pulsådror som fortsätter ner i varsitt ben. Grenar av dessa blodkärl går till musklerna i låren. Huvudkärlen i benen fortsätter ner i knävecken, vidare bakom de inre fotknölarna och sedan ut i foten. På fotens ovansida finns en ytligare pulsåder där de som har bra blodcirkulation i benen kan känna pulsen med fingrarna.
Artärerna har tjockare väggar än venerna då de innehåller ett tjockare lager av muskelceller och elastiskt bindväv.  Artärerna är också töjbara och kan ta emot och föra vidare det blod från hjärtat. De stora artärerna delar upp sig i allt mindre förgreningar som når ut i hela kroppen. Man kan känna artärerna genom pulsen i kroppen.

Blodkärlen bildar alltså ett sammanhängande nätverk i kroppen. De är huvudsakligen av tre slag:
Vener, som för syrefattigt blod till hjärtat och lungorna, syrerikt blod, eller artärer som för ut syrerikt blod till kapillärerna eller hårrör. Kapillärerna förbinder venerna och artärerna med varandra och har kontakt med cellerna och vävnaderna i kroppen.



 vardguiden.se kapillärnät

Det är i kapillärerna utbytet av syre och koldioxid görs mellan cellerna och blodet. 



Galenos levde 130 – 201 e.Kr. Hans teorier byggde på de grekiska tankarna om de fyra elementen: luft, jord, eld och vatten och vilken av dessa fyra som var livsavgörande. Galenos grundidé var att luften bar anden, pneuma. Den luft som kom in i luftstrupen och lungorna var kosmisk (man kände ju inte till atmosfär på det sätt vi gör idag). Pneuma finns överallt i det som levde (en död människa eller en torkad växt kunde alltså inte ha pneuma).

Pneuma kom in i kroppen via luftstrupen och lungorna och den kosmiska pneuman blandades med leverns röda blod i hjärtat. Då blev det ”vitalt pneuma” som deltog i matsmältningen och fortplantningen och förandliga den fysiska kroppen.
Venerna förde upp blodet till hjärtat där avfallsprodukter lämnade kroppen genom den inre värmen i lungorna och kommer ut ur kroppen genom utandningsluften. När
då blodet i hjärtat mötte livsanden (pneuma) i inandningsluften omvandlas det till ett ljust blod. Det kallade han för ”ångartad pneuma”. Så förandligades allt levande genom pneuma.

Det ”ångartade pneuma” blandades med ytterligare ett slags pneuma ”det psysiska pneuma” som transporterades till nerverna. 
Galenos hade nu tre olika pneuma som förklaring till det venösa blodet, det artära blodet och nervsystemet.(Talet tre var viktigt för grekernas syn på framförallt det mänskliga).
Hans idéer om den andliga människan stämde väl med den katolska kyrkans tankar och hans idéer var helt accepterade av vetenskapen under medeltiden.




Harvey 

Det var inte förrän på 1600-talet som en forskare vågade ifrågasätta Galenos syn på blodomloppet på allvar. Han experimenterade och beräknade att den mängd blod som rann genom artärerna under en halvtimme motsvarade kroppsvikten på det blodomlopp han mätte.  Det fanns ingen möjlighet att kroppen kunde skapa så mycket vikt under dygnets 24 timmar. (Det skulle innebära att en människa som väger 60 kg skulle behöva producera och förstöra blod motsvarande 2880 kg på ett dygn).

Han experimenterade också med att strypa blodomloppet i armen måttligt med ett rep eller ett virat tyg. Då sväller de yttre venerna. Artärpulsen känns. Om man drar åt ännu mer känner man inte artärpulsådern heller.

Om man trycker på en ven i underarmen med ett finger och stryker längs venen mot hjärtat kommer man att upptäcka - när man slutar att trycka med det finger som strukit bort blodet, att blodet rusar till den närmast liggande venklaffen, men bara till den klaff som ligger närmast i det tomma blodkärlet. Släpper man så det första fingret, fylls hela venen med blod igen.




Men Harvey tänkte först och främst på sin karriär och publicerade inte sina forskningsrön förrän 10 år senare, då han var en välkänd och respekterad läkare och forskare och ingen kunde ifrågasätta honom, hans experiment och hans beräkningar.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar