Lösenord

tisdag 15 oktober 2013

Magsäcken

Magsäcken 

Magsäcken ligger överst till vänster i bukhålan, alldeles under mellangärdet.
Framifrån är den täckt av levern och bröstkorgen. Magsäcken är så stor att om den övre tjocka delen når upp till vänstra bröstvårtan, så ligger den nedre i maggropen.



 Till höger ovanpå magsäcken ligger levern (som är mörkröd på bilden).

Magsäckens insida är rosa och sammetslik under ett genomskinligt slemhinnelager. Det skyddar magsäckens yttre delar mot den sura vätska som finns i magen. Slemhinnan producerar saltsyra, som gör magsaften sur, men den är så sur att magsäcken fräts sönder av syran om den inte neutraliseras av slemhoinnan samtidigt. Om syran börjar fräta på magsäcken får man magsår. 

Det finns också enzymer i magsäcken, som hjälper till att bryta ner maten. Men den bildar också vitamin B12. Människor som gjort en bukoperation och fått magen bortopererad måste gå till vårdcentralen för att få sprutor med vitamin B12.





Magsäcken knådar maten som kommer ner i den. Den rör sig inte ut och in utan  som en vågrörelse då musklerna i magsäckens vägg drar ihop sig för att sedan slappna av. Magsäckens arbete tar mellan två och fyra timmar. Fetare mat tar längre tid att bearbeta i magsäcken. Sedan transporteras födan vidare i småportioner till tunntarmen genom den nedre magmunnen.

När man blir hungrig så knorrar magen. Det är för att magsäcken ivrigt rör sig för att den väntar på mat.

Då magsäcken är tom mellan måltiderna produceras ingen saltsyra, med undantag för om man exempelvis tuggar tuggummi eller röker. 

Man tror att vecken i magsäcken har att göra med att flytande föda ( typ vatten, dricka, mjölk) snabbt sköljs igenom magsäcken, så den kan få arbeta med det som är svårsmält och svårt att bryta ner. 

En normal människa bildar cirka 2 liter magsaft per dag. När vi ser mat börjar magsäcken producera syra. Den producerar också syra när vi är stressade. 


Det styrs av centrala nervsystemet ( vi kommer till det)  och hormoner ( vi kommer till det också längre fram).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar