Lösenord

tisdag 12 november 2013

Fortplantningsorganen 

Genom fortplantning kan en ny individ bildas. Kvinnan blir gravid. Vanligen uppmärksammar inte kvinnan sin graviditet  (att hon är med barn) förrän menstruationen uteblir. Då kan hon försäkra sig om graviditeten genom att göra ett graviditetstest som hon förslagsvis köper på apoteket.  





Kvinnan utsöndrar ett hormon under första hälften av graviditeten, som utsöndras i urinen. genom att kissa på den köpta "stickan" ser kvinnan om hon är gravid eller inte. Det beiga/rosa strecket är det som visar om hormonet finns i urinen eller inte. Om stickan inte visar ett beiget/rosa streck är kvinnan inte gravid. 





En graviditet varar vanligen i 40 veckor.



Kvinnans könsorgan



På illustrationen har den som illustrerat "delat" kvinnan i Hälften - så du ska kunna se bättre.(vårdguiden) 


Varje månad lossnar minst ett ägg från kvinnans äggstockar. Kvinnan föds med sina ägg i sig och har med sig ungefär 400 000 ägg då hon blir könsmogen. Ägget, om det inte blir befruktat banar sig väg genom äggledaren ner till livmodern och ut genom slidan. (Slidan är den öppning i kvinnokroppen som också barnet föds igenom). Det kallas att kvinnan menstruerar. När ägget lossnar följer blod med.  Nu mognar ett nytt ägg i äggstocken. Och så går det runt, runt månad efter månad tills ett ägg blir befruktat.


Mannens könsorgan




Den nyfödde pojke har inga spermier med sig från födseln, utan utvecklar spermier då han blir könsmogen. Det är mannens testiklar som bildar spermier.Testiklarna innehåller flera hundra meter sädeskanaler, där spermierna mognar och blir livsdugliga. 


Då mannen och kvinnan kommer samman i ett samlag och har oskyddat sex (dvs inga kondomer, inga p-piller. ingen spiral osv) kan kvinnan bli gravid. När mannnen blir sexuellt upphetsad styvnar penis. Då kvinnan blir sexuellt upphetsad blir hon fuktig i slidan. Det möjliggör för mannen att föra in penis i slidan och ett samlag går att genomföra- förhoppningsvis njuter båda parter av akten. Spermierna vandrar då upp i slidan, genom livmodern till ägget, som ligger och väntar utanför äggstocken. 

Spermierna har ett huvud och en svans. Svansen piskar de med så de tar sig framåt. I huvudet sitter arvsanlagen.  På youtubeklippet syns dels spermier, som de ser ut i verkligeheten, men också ett hårstrå att jämföra storleken på spermierna. 

http://youtu.be/vvnEsOaKxuw

Vid en utlösning frigörs 300 miljoner spermier. Många dör, andra offrar sig för att  de andra spermier ska kunna komma fram och till slut når ungefär några hundra spermier ägget i äggstocken. 

http://youtu.be/_5OvgQW6FG4

Hur gör du för att se youtubeklippen? 

Kopiera http://youtu.be/vvnEsOaKxuw
klistra in på youtubelänken 
klinka på bilden som kommer fram. 
Först är det reklam, sedan kommer klippen. 



Gör likadant med nästa klipp. 








   


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar