Lösenord

tisdag 5 november 2013

Lymfa och tillväxthormon

Lymfans roll i våra liv 

File:Lymphatic system.png

Lymfsystemet är en kroppsfunktion som dels styr tillbaks den överflödiga vätska, som finns i cellerna och vävnaderna, till blodet. I lymfan transporteras också en del av immunförsvaret. 
Det finnns tunna kärl av lymfa i alla delar av kroppen.  Den avlägsnar skadade eller uttjänta celler, transporterar fett från tunntarmen till blodet.  men den har inte, som hjärtat, ett centralt organ, som hjälper till med cirkulationen, som blodet har ( Jag tänker på hjärtat). det är skelettmusklerna ( de muskler osm har sitt fäste i skelettet) som ser till att lymfan cirkulerar genom att skelettmusklerna rör sig. Då skelettmusklerna rör sig, får den lymfan att cirkulera. 
Det viktigaste organet för lymfan är benmärgen. Där hämtas celler, som sedan transporteras till brässen för att mogna. Men lymfcellerna mognar också i lymfknutorna (som under armarna, buken och tonsillerna i halsen som exempel), 




illustration över brässen (vårdguiden.se)




När ämnen eller mikroorganismer som är farliga för kroppen kommer in i den, för lymfan dem till lymfknutar, där stora vita blodkroppar äter upp dem. Lymfan bär också ett minne från tidigare sjukdomar, men om sjukdomen är ny för människan, bildas antikroppar (annars letar lymfan upp den skadliga mikroorganismen och hittar de "fel" som finns i bakterien, mikroorganismens eller urdjurets celler. så de kan oskadliggöra den  och därmed t.ex.  en förkylning).  De ser till att kroppen försvarar sjg mot mikroorganismer som är skadliga för människan. 

När man är, eller håller på att bli sjuk, kan man få ont under armarna och man känner att armhålorna svullnar upp. Då är lymfan och lymfknutorna i arbete så de ska förhindra att du blir sjuk. 


Tillväxthormon

Tillväxthormon har många olika effekter på kolhydraternas och fettens ämnesomsättning. Tillväxthormonet bygger upp vävnader i kroppen, men påverkar också hormon så att de ser till att muskelcellerna delar sig snabbare. Tillväxthormonen påverkar kroppens ämnesomsättning av fett men också vätskebalansen i kroppen. Tillväxthormonet påverkar testeronhalten i blodet.
 ökar den och det påverkar musklerna som växer i storlek. . 
Tillväxthormonernas påverkar kroppen så att barn och ungdomar växer på längden. När människan fått sin "rätta" längd styr tillväxthormonet musklerna så de börjar växa. 

Hur man växer beror på hur man sover. Varje människa har sin individuella sömncykel (sömncykel betyder att man sover lätt och sedan hårt och djup och så börjar nästa sömncykel och man sover lätt igen) och sömncykeln varierar med ålder. 

I barn och ungdomen är koncentrationen av tillväxthormoner i blodet högre än då man är medelålders.  Sömncykelns längd varierar med åldern men är längre i barn och ungdomsåren. Man sover mycket mer som barn och tonåring och då produceras det mer tillväxthormon. Tillväxthormonet påverkar också inlärningen. för lite sömn hos barn och ungdomen gör att ens intellekt utvecklas sämre. 

Om man inte får tillräckligt med tillväxthormon avstannar växten. Dvärgar t.ex. har nästan inget tillväxthormon och längdväxten avstannar. 




Människan kan också ha för mycket tillväxthormoner och då slutar man inte växa.  När kroppen inte orkar mer dör man. Sjukdomen kallas gigantism.




Sultan Kösen (Turkiet) är världens längsta man, han är 2 meter och 50cm, Sultan har en sjukdom som heter gigantism ( överproduktion av tillväxthormon ) Och han växer 5 cm varje halvår, och han behandlas just nu så han inte växer mer, eller dom försöker ialla fall..



Det mjuka skelettet, som kallas brosk, kan stimuleras så att männisskan ifråga kan ha karaktäristiska händer och ansikte. 





Tillväxthormonen kan också påverka könshormonerna (östrogen, progestron, testeron). 

Om forskare på biokemisk väg kan bryta ner tillväxthormonet till mindre delar uppstår ofta en defekt där skelettutvecklingen minskar till förmån för muskelmassan, som växer ohämmat. Belgien Blue, en biffko är ett exempel på en framavlad och ärftlig defekt på arvsamassan som skapar mycket muskler och lite skelett. 



Bild A är en normal tjur och bild B är en tjur med framavlad defekt på skelettet till förmån för muskler. Rasen är Belgian Blue.


Men defekten finns också hos ett fåtal människor. 


Det här är Liam Hoekstra och han har inget hormon eller protein som hämmar hans tillväxt av muskelmassa. Redan som fem månaders baby kunde han lyfta sin egen kroppsvikt. Hans adoptivföräldrar märket inget ovanligt mer än att han åt massor av mat och var ständigt hungrig. Adoptivföräldrarna förstod inte att han omvandlade all mat till muskler. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar