Lösenord

söndag 3 november 2013

immunförsvaret



Immunförsvaret eller immunsystemet

har till uppgift att skydda den från angrepp av sjukdomsframbringande  mikroorganismer, som bakterier, virus, svampar, protozoer med flera. 

Människans immunförsvar kan delas upp i ett medfött och ett förvärvat försvar.

Det medfödda immunförsvaret är det försvar som människan föds med. Det har inte förmågan att anpassa sig till de främmande ämnen (mikroorganismer) som kommit in i kroppen, så som det förvärvade immunförsvaret kan.Det medfödda immunsvaret är kroppens första försvarslinje och bekämpar en infektion direkt då det inte behöver samma starttid som det förvärvade.

Människokroppens medfödda immunsystem utgörs av vita blodkroppar som på olika sätt "äter upp" den främmande organismen, och celler i blodväggarna som har anlag att minska svullnader och infektioner inne i kroppen. De vita blodkropparna är de viktigaste och stänger in de främmande mikroorganismerna genom att at cellen omringar den främmande organismen och sträcker sig runt den och dödar den. 


                                            En vit blodkropp som omringar och dödar en främmande bakterier (mjältbrand) 

Den infekterade cellen skickar ut proteiner till andra celler så de blir varnade och då kan de bygga upp ett försvar mot de mikroorganismer osm kommit in i kroppen. 

Blodet är alltså väsentligt för kroppens försvar mot främmande bakterier och virus. 


                                                                 Illustration: Vårdeguiden.se 
Blodet består av röda blodkroppar, som bär syre och koldioxid till lungorna, blodplättar som gör att blodet levrar sig om man skär sig och de vita blodkropparna som förssvarar kroppen mot främmande organismer.
Det finns 4-5 biljoner röda blodkroppar/ liter blod. de är formbara och tar sig in överallt i kroppen, men lever bara i  120 dagar.
De vita blodkropparna finns inte bara i blodet utan kan ta sig dit en infektion finns och passerar olika celler och membraner utan svårigheter. det finns åtta miljarder vita blodkroppar/ liter blod. De lever bara några dagar. 

Men vi består ju också av vatten- lymfa. I lymfan finns det vita blodkroppar som kallas för mördarceller. De förstör mikroorganismerna, men de låter några mördarceller leva vidare ( en del så länge som hela livet) för är det så att samma främmande orgaism tränger in igen i kroppen så finns de där för att snabbt kunna förma motgift. 

 Ytterligare en sorts vit blodkropp finns först i blodet ungefär ett dygn, men vandrar sedan in ibland cellerna och tar hand om död cellvävnad. Är det så att en mikroorganism tränger in ibland celler äter den vita blodkroppen upp den.  
  
Huden är ju i sig en bra barriär för att inte främmande organismer som främmande bakterier kommer in i kroppen då den harvett sådant utseende och utsöndrar fett och andra ämnen som håller främmande bakterier borta. Saltsyran i magen är också en sådan barriär, då saltsyran dödar främmande bakterier och mikroorganismer. 
Slemhinnorna och luftvägarna är också barriärer för främmande bakterier och mikroorganismer.



Om de vita blodkropparna inte får övertaget insjuknar människan och dör så småningom av bakterie eller virusangreppet. Därför är det viktigt att ha ett gott immunförsvar. Sjukdomen AIDS och HIV är en sjukdom som bryter ner immunförsvaret. Det har funnits många sjukdomar som varit dödliga förr i tiden t-ex TBC. Många sjukdomar idag går att behandla med antibiotika. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar