Repetition från igår:
På sidan 3 och 4 ska du
skriva en egen text om det vi gått igenom på lektionen igår. Du har
anteckningsboken som du kan hitta stödord i.
Du ska få med hur ett barn
växer på längden från nyfödd till 12 års ålder. Du ska också tala om vilken tid
på året barnet växer mest och varför. Du ska också skriva ner när barnet lägger
på sig vikt. Rita illustrationer.
Rita hur du tror ett barn
växer från nyfödd till 12 år.
Du ska också skriva upp i en
tabell de kolhydrater, proteiner och fetter som vi tog upp igår.
Så här ska tabellen se ut:
Kolhydrater
|
Proteiner
|
Fetter
|
1) bröd
2)
3)
4)
osv.
|
1) kött
2)
3)
4)
osv,
|
1) smör
2)
3)
4)
osv.
|
Kolhydrater
är ett gemensamt namn för stärkelse, kostfiber och olika
sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett
bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket,
till exempel mjölksocker, alltså laktos.
Alla vävnader och
celler behöver näringsämnet protein.
Proteiner omvandlas i
kroppen till aminosyror. Kroppen behöver ca 20 aminosyror och kan
omvandla en aminosyra till en annan. 9 livsviktiga
(essentiella) aminosyror måste dock tillföras via kosten.
Fett
är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt mängd är
avgörande för att vi ska må bra. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett
fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det.
Hur sväljer vi maten då?
Skriv om experimentet när vi
tuggade på äpplen.
Vi tuggar och när vi tuggar
blandas maten med saliv. Spottkörtlarna som sitter under tungan och vid öronen
blandar skapar saliv så fot vi tuggar. I saliven finns det a- mylas, som
förbereder maten så den blir lättsmält i magen. Det brukar man känna när man
koncentrerar sig på att tugga länge och maten blir lite sötare än den var då
man stoppade in tuggan i munnen.
Det är svårt för magen, då
vi lurar den och tuggar tuggummi. Den tror då att mat är på väg och förbereder
magsäcken genom att producera magsaft.
Sedan sväljer man – men för
att maten inte ska komma till luftstrupen, utan matstrupen, ligger ett
struplock, som delvis täcker struphuvudet och skyddar struphuvudet och
luftstrupen då vi sväljer maten. Om vi sätter maten i fel strupe får vi en
rejäl hostattack. Luftstrupen ligger framför matstrupen.
Om man får maten i fel
strupe och inte får upp matbiten, så kan man kvävas.
Rita av illustrationen.
Rita så tydligt att man ser att matstrupen ligger bakom
luftstrupen. Du ska rita ut gomspenen (så man kan orientera sig var i munnen
man är). Rita också in spottkörtlarna (som inte finns med på bilden, men som vi
gick igenom igår var).
Lägg märke till att
örontrumpetmynningen finns i svalget (Så när du har ont i halsen kan det gå
över till öronvärk).
Dela upp er två och två och
rita av munnen med svalg och gomsegel. )eller gör det hemma framför spegeln om du inte var med på lektionen).
Din kamrat ska gapa stort
(och ännu större än på bilden). Ser du att tungan ligger inbäddad i slem och är
knottrig?
Hur kan du röra tungan? Försök komma på så många sätt som
möjligt.
På den här bilden se man både gomsegel och svalg. Man sere
också en del av den mjuka gommen. (känn efter själv med fingrarna ( i din egen
mun förståss) var hårda gommen går
över till mjuka. Var finns kräkreflexerna?
Under knottrorna du ser är smaklökar (övre illustrationen). Där bestäms smaken.
Om man
tar många människor och frågor dem var de känner salt, beskt, sött, surt och umami på de ställen som visas
på bilden nedan.
Rita av illustrationen (Bara magsäcken - om du inte vill rita hela bilden) .
smaklökarna
spottkörtlar och tungroten
Se svartvit illustrationen. Tungan
sitter fast i tungroten som är den hinna som håller tungan ”på plats” i munnen.
Känn efter själv, i din egen mun, under tungan.
Under tungan finns
spottkörtlarna som två rör som mynnar ut i små hål.
När maten blivit väl tuggad
rinner den ner i matstrupen
matstrupen från munnen sett.
Matstrupen i genomskärning
och ner till övre magmunnen.
Matstrupen rör sig när maten strömmar ner och magmunnen öppnar sig. Magmunnen är den övre öppningen till magsäcken.
matstrupen, magsäcken, levern och tarmarna
Rita av illustrationen (Bara magsäcken - om du inte vill rita hela bilden) .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar